Om de huidige hoogspanningsverbinding met België (interconnectie) te versterken, werd er op de huidige 380 kV hoogspanningsverbinding Borssele-Zandvliet-Geertruidenberg een nieuwe aftakking gebouwd. Dit door middel van een nieuw hoogspanningsstation bij Rilland. Hierdoor ontstaan drie 'losse' verbindingen: Borssele-Rilland, Geertruidenberg-Rilland, Rilland-Zandvliet (België). Met de komst van het nieuwe 380 kV hoogspanningsstation is een doorgaande beschikbaarheid van de transportcapaciteit gewaarborgd en kan altijd stroom getransporteerd blijven worden als er een verbinding wegvalt (door onderhoud of storing). SPIE bouwde het station in opdracht van TenneT. SPIE is gespecialiseerd in het ontwerpen, ontwikkelen, installeren en onderhouden van energie-efficiënte en milieuvriendelijke installaties. Om het station aan te kunnen sluiten op de bestaande verbinding, waren twaalf wintrackmasten nodig. Vanaf januari 2019 werden deze gebouwd. Sinds oktober 2019 is het hoogspanningsstation in bedrijf. Benieuwd hoe een hoogspanningsstation wordt gebouwd? Bekijk dan het filmpje.
De afgelopen jaren heeft TenneT het hoogspanningsstation Rilland 380kV gerealiseerd, als onderdeel van de versterking van het elektriciteitsnet in Zeeland. Maar er zijn nog meer stappen nodig. In 2022 is het station voorzien van twee 380/150 kV-transformatoren.
In Zeeland verwachten we structurele opstoppingen op de elektriciteitswegen. Zowel de lokale (150 kV) elektriciteitswegen als de grote snelweg (380 kV) zitten vol. Door de vele initiatieven voor zonnepanelen en windparken is er in de regio meer aanbod dan vraag naar energie. Om het overschot aan elektriciteit goed af te kunnen voeren, is meer transportcapaciteit nodig. De nieuwe 380 kV-verbinding die we bouwen tussen Borssele en Rilland zorgt voor meer capaciteit op het 380 kV-netwerk. Maar om te voorkomen dat het licht uit gaat door overbelasting, moeten we ook het 150 kV-netwerk aanpassen.
Om de problemen op het 150 kV-net in Zeeland op te lossen, heeft TenneT in april 2022 twee 380/150-kV transformatoren geplaatst op het 380 kV-hoogspanningsstation bij Rilland. Die zorgen ervoor dat we het Zeeuwse en Brabantse netwerk van elkaar los kunnen koppelen. De twee transformatoren zijn met een ondergrondse kabel, die aan de westkant parallel langs het station loopt, aangesloten op de bestaande 150 kV-kabel.