Hoogspanningsstation Rilland
Delen via:   

Om de huidige hoogspanningsverbinding met België (interconnectie) te versterken, werd er op de huidige 380 kV hoogspanningsverbinding Borssele-Zandvliet-Geertruidenberg een nieuwe aftakking gebouwd. Dit door middel van een nieuw hoogspanningsstation bij Rilland. Hierdoor ontstaan drie 'losse' verbindingen:

  • Borssele-Rilland
  • Geertruidenberg-Rilland
  • Rilland-Zandvliet (België)

Met de komst van het nieuwe 380 kV hoogspanningsstation is een doorgaande beschikbaarheid van de transportcapaciteit gewaarborgd en kan altijd stroom getransporteerd blijven worden als er een verbinding wegvalt (door onderhoud of storing).

Voorbereidingen

Een gedeelte van de 150 kV hoogspanningsverbinding die vanuit het dorp Rilland naar het oosten liep, werd in een kabelverbinding onder de grond aangelegd. Dit was nodig om plek vrij te maken voor (de bouw van) het hoogspanningsstation. 

De bouw

SPIE bouwde het station in opdracht van TenneT. SPIE is gespecialiseerd in het ontwerpen, ontwikkelen, installeren en onderhouden van energie-efficiënte en milieuvriendelijke installaties. Sinds medio 2017 werd hard gewerkt aan het nieuwe hoogspanningsstation van 60.000 vierkante meter. Om het station aan te kunnen sluiten op de bestaande verbinding, waren twaalf wintrackmasten nodig. Vanaf januari 2019 werden deze gebouwd. Sinds oktober 2019 is het hoogspanningsstation in bedrijf en is het eerste tracé, Zandvliet - Borssele, aangesloten. 

Benieuwd hoe een hoogspanningsstation wordt gebouwd? Bekijk dan het filmpje.

Inlussing

Met de inlussing van het eerste deel van de verbinding is de eerste stap gezet naar een nóg flexibeler netwerk. Maar we zijn nog niet klaar. De komende periode gaan we het tweede deel van de verbinding inlussen op het hoogspanningsstation: de verbinding Geertruidenberg - Zandvliet. Medio 2020 wordt het derde en laatste deel ingelust, dit betreft de verbinding Geertruidenberg – Borssele. Na deze voltooiing is Rilland door middel van drie tracés ingelust: Borssele – Rilland, Rilland – Zandvliet en Rilland – Geertruidenberg.