Hoogspanningsstation Rilland
Delen via:   

Om de huidige hoogspanningsverbinding met België (interconnectie) te versterken, wordt er op de huidige 380 kV hoogspanningsverbinding Borssele-Zandvliet-Geertruidenberg een nieuwe aftakking gebouwd. Dit wordt gerealiseerd door middel van een nieuw hoogspanningsstation bij Rilland. Op deze manier ontstaan drie 'losse' verbindingen:

  • Borssele-Rilland
  • Geertruidenberg-Rilland
  • Rilland-Zandvliet (België)

Deze drie verbindingen zijn met elkaar verbonden via het nieuwe hoogspanningsstation. Hierdoor is een doorgaande beschikbaarheid van de transportcapaciteit gewaarborgd en kan altijd stroom getransporteerd blijven worden als er een verbinding wegvalt (door onderhoud of storing). Een gedeelte van de 150 kV verbinding die vanuit het dorp Rilland naar het oosten loopt, is in een kabelverbinding onder de grond aangelegd. Dit was nodig omdat de plek waar deze verbinding nu staat vrij moest worden gemaakt om het hoogspanningsstation te kunnen bouwen. Als het station gereed is, worden de nieuwe aansluitingen op de verbindingen naar Borssele, Geertruidenberg en Zandvliet gemaakt. Daarna worden de delen van de oude verbindingen, die niet meer nodig zijn, afgebroken.

De bouw van het hoogspanningsstation
De bouw van het station is medio 2017 gestart en is april 2019 gereed. Medio 2019 is het station ingelust en kan het in gebruik worden genomen. SPIE bouwt het station in opdracht van TenneT. SPIE is gespecialiseerd in het ontwerpen, ontwikkelen, installeren en onderhouden van energie-efficiënte en milieuvriendelijke installaties. Benieuwd hoe een hoogspanningsstation wordt gebouwd? Bekijk dan het filmpje.