Plaatsen amfibieschermen

Delen via:   
01 / 10 / 2019

Vanaf vandaag plaatsen wij speciale amfibieschermen in het noordelijke deel van het natuurgebied 't Sloe bij Borssele. Waarom plaatsen we deze? Zodat de beschermde rugstreeppad die in het gebied verblijft, wordt geweerd uit het gebied waar TenneT straks gaat bouwen aan de hoogspanningsverbinding.

Rugstreeppadden planten zich voort in poelen en plassen. Daarom is het gebied waar de tijdelijke hoogspanningsverbinding komt, aantrekkelijk voor de rugstreeppad. We plaatsen de paddenschermen nu, omdat in het najaar de rugstreeppad in winterrust gaat. De schermen worden geplaatst in het noordelijk deel van het Sloebos langs de bomenrand (zie onderstaand kaartje, blauwe gestippelde lijn). Het gaat om circa negenhonderd meter scherm van vijftig centimeter hoog. De schermen worden ingegraven om te voorkomen dat de padden onder het scherm kruipen. Tot woensdag 2 oktober zullen onze collega’s aan het werk zijn in het Sloebos.

Leren kennen: de rugstreeppad

Deze naam zegt het eigenlijk al: de pad is herkenbaar aan zijn gele rugstreep. Het is een middelgrote pad met een droge wrattige huid, geelgroene ogen met een horizontale pupil en goed zichtbare trommelvliezen. De rug is geelbruin of grijs bruin met een patroon van groenige vlekken, vaak grote rode of roodbruine wratten. De rugstreeppad kan tot tien centimeter groot worden. De rugstreeppad is een beschermde soort en komt in Nederland op een aantal locaties voor, waaronder in Zeeland.

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.