Eerste wintrackmast in Zeeland een feit!

Delen via:   
25 / 04 / 2019

Op 25 april is de eerste nieuwe hoogspanningsmast (wintrackmast) opgericht in Rilland. Dit is de eerste van de in totaal 114 wintrackmasten die de komende jaren de nieuwe hoogspanningsverbinding tussen Borssele en Rilland gaan vormen. Letterlijk en figuurlijk een mijlpaal voor TenneT en Zeeland!

Om het nieuwe hoogspanningsstation in Rilland dit jaar aan te kunnen sluiten op de huidige hoogspanningsverbinding, worden momenteel twaalf wintrackmasten gebouwd nabij Rilland. De afgelopen weken is hard gewerkt aan de fundering van de masten. De mastfundaties bestaan uit heipalen, wapening en beton. Daarna konden we starten met het oprichten van de masten. Deze masten bestaan uit drie delen die met bijzonder transport naar het bouwterrein komen. Daarna worden de elementen stuk voor stuk op elkaar gehesen en gemonteerd. Vandaag is de eerste wintrackmast, die uit twee pylonen bestaat, volledig opgebouwd. Als je over de A58 langs Rilland rijdt, kun je hem haast niet missen! Het is de eerste wintrackmast in Zeeland, dus een mijlpaal voor het project en TenneT. De komende weken zullen de overige elf wintrackmasten één voor één verrijzen in het landschap.

Wintrackmast
De wintrackmast is een nieuw type mast die door TenneT is ontwikkeld en al op verschillende locaties in Nederland is toegepast. Deze mast bestaat uit twee pilaarvormige palen en heeft als groot voordeel dat de draden er zó in worden gehangen dat de verbinding landschappelijk een rustiger beeld geeft. Het magneetveld bij de masten met een enkele 380 kV verbinding en bij masten waarbij een 380 kV en een 150 kV verbinding worden gecombineerd, is kleiner dan bij de bestaande verbindingen met de traditionele vakwerkmasten. De wintrackmasten zijn bovendien onderhoudsvriendelijker. Ze staan zo’n 350 tot 400 meter uit elkaar en zijn gemiddeld ongeveer 60 meter hoog. Lees hier over het bouwproces van een hoogspanningsmast.

Drie verbindingen
De bouw van hoogspanningsstation Rilland is bijna afgerond. Met de twaalf nieuwe masten kan de huidige hoogspanningsverbinding eind 2019 op het nieuwe hoogspanningsstation Rilland worden aangesloten, zodat deze in gebruik kan worden genomen. Daarmee ontstaan drie losse verbindingen: naar Borssele, Geertruidenberg en Zandvliet (België). Nu is dit er nog maar één. Er ontstaat zo meer flexibiliteit in de verdeling van energie.

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.