Aanleg tijdelijke hoogspanningsverbinding bij Nieuwkamersedijk in Heinkenszand

Delen via:   
14 / 05 / 2018

TenneT voert de komende maanden tijdelijke en voorbereidende werkzaamheden uit ten behoeve van de aanleg van de nieuwe hoogspanningsverbinding 380 kV tussen Borssele en Rilland. Het project is nog in afwachting van de uitspraak van de Raad van State. Pas nadat het plan onherroepelijk is geworden, gaat TenneT bouwen aan de nieuwe verbinding. Echter, om de aansluiting van het windpark op Zee bij Borssele tijdig te kunnen aansluiten moeten nu al voorbereidende werkzaamheden worden uitgevoerd. Deze week start TenneT met de aanleg van een tijdelijke hoogspanningsverbinding bij Nieuwkamersedijk in Heinkenszand.
 
TenneT start deze week met de aanleg van een tijdelijke hoogspanningsverbinding bij Nieuwkamersedijk in Heinkenszand. Het betreft werkzaamheden die tijdelijk van aard zijn en geen onomkeerbare effecten hebben op de omgeving. TenneT heeft de vergunningen gekregen om deze werkzaamheden uit te mogen voeren en wil daarmee voorkomen dat het project te veel vertraging oploopt om het uiteindelijke doel te realiseren: een betrouwbaar en toekomstbestendig elektriciteitsnet met voldoende capaciteit in 2020.
 
Bovengronds wordt ondergronds
Deze tijdelijke verbinding is noodzakelijk, omdat de geplande nieuwe 380 kV verbinding de bestaande 150 kV verbinding Borssele-Terneuzen kruist. De tijdelijke verbinding bestaat uit twee 150 kV verbindingen op 4 tijdelijke masten en maakt het mogelijk de bestaande (bovengrondse) 150 kV verbinding Borssele-Terneuzen te verwijderen en te vervangen door een ondergrondse verbinding. Op deze manier zal de bestaande 150 kV verbinding straks ondergronds de nieuwe bovengrondse 380 kV verbinding kruisen. Deze week gaat de aanleg van start en de werkzaamheden zijn einde van het jaar gereed.
 
Wat merkt u ervan?
Vanaf 14 mei wordt het bouwterrein bij Nieuwkamersedijk ingericht: er worden tijdelijke inritten aangelegd, waarna de aanvoer van zand en rijplaten start. Medio juni begint de opbouw van de tijdelijke masten. Eind september worden de sleuven gegraven voor de kabels, die vervolgens aangesloten worden op het tracé. Aan het eind van het jaar is de nieuwe ondergrondse verbinding gereed en de tijdelijke verbinding weer weg gehaald. De Nieuwkamersedijk blijft continu beschikbaar voor het overige verkeer; er gelden geen omleidingsroutes.
 
Let op bouwverkeer
Voor de aanleg van de tijdelijke hoogspanningsverbinding is veel vrachtverkeer nodig voor de aanvoer van zand en andere bouwmaterialen. Uiteraard nemen de betrokken aannemers de geldende verkeersmaatregelen in acht en ontvangen chauffeurs specifieke veiligheidsinstructies voor de lokale situatie. Desondanks is het voor uw eigen veiligheid belangrijk dat u alert bent in de buurt van bouwverkeer en rekening houdt met de dode hoeken. De transportroute is weergegeven op onderstaande kaart:

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.