Klaar voor de toekomst

Elektriciteit is een eerste levensbehoefte geworden. We kunnen niet meer zonder. Het is dan ook belangrijk dat we een betrouwbaar en toekomstbestendig elektriciteitsnet hebben en houden, dat voldoende capaciteit biedt voor de toekomst. De huidige hoogspanningsverbinding tussen Borssele en Tilburg wordt momenteel maximaal benut voor transport van elektriciteit. Dit betekent dat er geen onderhoud meer kan worden uitgevoerd aan de hoogspanningsverbinding, zonder aanmerkelijke productiebeperkingen op te leggen. Ook is TenneT wettelijk verplicht om nieuwe energieleveranciers aan te sluiten. Met de huidige verbinding is dat niet mogelijk. Bovendien is er onvoldoende aansluitcapaciteit beschikbaar voor nieuwe (grootschalige) opwek van windenergie op zee en land.

Daarom legt TenneT nu de nieuwe hoogspanningsverbinding Zuid-West 380 kV aan. Omdat de mogelijkheid om elektriciteit te transporteren tussen Nederland en België vergroot moet worden, is bij Rilland een koppelstation nodig. Door de bouw van hoogspanningsstation Rilland is de verbinding Zuid-West 380 kV opgesplitst in een deel Borssele-Rilland (Zuid-West 380 kV West) en Rilland-Tilburg (Zuid-West 380 kV Oost).

Op deze site leest u meer over de aanleg van het westelijke deel van de nieuwe verbinding van Borssele naar Rilland en de bouw van het nieuwe hoogspanningsstation Rilland. Wilt u meer weten over Oost (Rilland-Tilburg), ga dan naar de website Zuid-West 380 kV Oost.

Planning

  • Oktober 2020: start bouwproces nieuwe hoogspanningsverbinding
  • Januari 2023: Inbedrijfname transformatoren op hoogspanningsstation Rilland
  • 2024: Ingebruikname nieuwe verbinding
  • 2025: Start verwijderen oude verbindingen

Meld je aan voor de Nieuwsbrief

'

Volg ons op Facebook

'

Bezoek ons Informatiecentrum

'

Actuele werkzaamheden

'

Cookiemelding


Deze video wordt niet getoond omdat u geen marketing cookies heeft geaccepteerd.
Klik hier om uw instellingen aan te passen.
Of kijk de video hier.

Cijfers

0
km lange verbinding
0
mastlocaties
0
wintrack masten
0
vakwerkmasten
0
hoogspanningsstations
Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.