Wat vertelt het veld- en bodemonderzoek?

Delen via:   
15 / 07 / 2021
Ton de Brouwer, projectmanager van Arcadis

De eerste sonderingen voor de nieuwe hoogspanningsverbinding Rilland-Tilburg hebben plaatsgevonden. De huidige lijn tussen Borssele en Tilburg wordt momenteel maximaal benut. Maar de vraag naar en het aanbod van duurzame stroom neemt toe. Daarom legt TenneT de nieuwe hoogspanningsverbinding Zuid-West 380 kV aan tussen Rilland en Tilburg. Een traject waarvoor onlangs de eerste dieptemetingen hebben plaatsgevonden. Deze sonderingen, uitgevoerd door een hoekige, loodzware sondeerwagen, geven een beeld van hoe de grond in elkaar zit. Ze vormen de start van het veld- en bodemonderzoek.

Langs de Huijbergsebaan, even ten zuidoosten van Bergen op Zoom, ligt een op het eerste oog weinigzeggend perceel grasland. Zou je onder het maaiveld kunnen kijken, dan ontdekte je iets heel anders. “Hier liggen een kleine vijftig verschillende leidingen”, vertelt Ton de Brouwer, projectmanager van Arcadis dat namens TenneT de veld- en bodemonderzoeken uitvoert. “Gas, water, data, elektra… Het is heel belangrijk dat daar niets mee gebeurt. Daarom is met piketpaaltjes aangegeven waar de sonderingen veilig kunnen plaatsvinden.”

Veilig werken

Aan de rand van het perceel wordt de 22 ton wegende sonderingswagen, die de dieptemetingen gaat uitvoeren, op rupsbanden gezet. Via een draadloos systeem rolt hij naar de te sonderen locaties. De voorgaande dagen heeft er al handmatig onderzoek plaatsgevonden, vertelt De Brouwer. Archeologisch bodemonderzoek, cultuurtechnisch (uit welke lagen is de grond samengesteld) en ook milieukundig onderzoek. “Dat doen we om te weten te komen of de grond schoon is. Ook is dit een gebied waar tijdens de Tweede Wereldoorlog heftig is gevochten. We willen uitsluiten dat er nog explosieven liggen. Mensen moeten hier straks veilig kunnen werken.”

Warmte afvoeren

Na de handmatige grondboringen is het nu tijd voor de eerste sonderingen. Daarbij wordt een ijzeren stang mechanisch de bodem in gebracht – soms wel tot 25 meter diepte. Het doel? De weerstand van de grond meten. Op dit perceel komt de hoogspanningsverbinding ondergronds te liggen. En zo’n kabel produceert behoorlijk wat warmte, licht Ton de Brouwer toe. “Kan de bodemlaag waarin de hoogspanningskabel komt te liggen die warmte afvoeren? Dat is wat we met deze sondering te weten willen komen. Je wil namelijk niet dat de grond te warm wordt. Dat wil je nergens. Maar al helemaal niet in een gebied waar ook petrochemische leidingen liggen.”

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.