Varen van een eigen koers

Delen via:   
27 / 04 / 2022
Rogier Fernhout, projectleider aanbesteding hoogspanningsstation Tilburg

“Bij de realisatie van het nieuwe hoogspanningsstation Tilburg is het de kunst om het project aan de gang te houden. Er zitten een paar uitdagende dossiers bij, zoals de stikstofproblematiek. Ook is er onlangs een dassenburcht gevonden op het terrein van het station. Maar ‘kan niet’ bestaat niet voor mij. Ik ben gewend om een eigen koers te varen.”

“Ik ben opgeleid tot waterbouwkundige. Hoogspanning was tot een paar jaar geleden nieuw voor me. Maar ik snapte al wel hoe een aannemer of een ingenieursbureau werkt. En ook de verhouding opdrachtgever-opdrachtnemer heb ik in verschillende rollen al meerdere keren meegemaakt. Op dit moment ben ik bezig met het opstellen van de contractdocumenten. Dat komt met name neer op het afstemmen met alle partijen die een bijdrage leveren aan de inhoud van het contract. Samen met de inkoper zorg ik ervoor dat het project wordt aanbesteed.

De hightechwereld van een hoogspanningsstation vormt een mooi contrast met mijn privéleven. Twee jaar geleden heb ik een 125 jaar oude tjalk gekocht. In het oosten van het land heb ik een semi-vaste ligplaats. Daar woon ik samen met mijn drie pubers op het water. Veel dingen aan boord zijn vrij lowtech. Er kan niet zo veel stuk en het is zelf goed bij te houden.

De liefde voor historische vaartuigen zit in mijn DNA. Mijn ouders en grootouders van beide zijden zijn geboren en getogen op de binnenvaart. Ik vind het leven op een schip fantastisch. Het feit dat je het schip los kunt gooien en weg bent als je wil, geeft veel vrijheid. Ik ben in mijn leven veel verhuisd. Dat betekende steeds opnieuw zien te aarden. Als ik nu weg wil, neem ik mijn huis gewoon mee. Een project in Groningen? Ik vaar ernaartoe en ga daar werken.

Sinds tweeenhalf jaar ben ik secretaris bij de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig. Dat gaat er best serieus aan toe met afgevaardigden die op Europees niveau praten over regelgeving, beleid uitstippelen en draagvlak creëren. Het is net werk. Niet zozeer qua inhoud als wel qua processen die doorlopen worden. Als ik binnen de vereniging zie dat iets werkt, dan helpt dat ook weer als inspiratie binnen mijn werk.”

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.