Een project als dit is net topsport

Delen via:   
10 / 11 / 2021
Gerrit Modderkolk, omgevingsmanager

“Winnen en verliezen is niet voorbehouden aan sport. Ook in mijn werk draait het in zekere zin daar om. Als iemand dit project niet ziet zitten maar er toch in meegaat omdat we het net even anders doen of compenserende maatregelen nemen, dan wordt mijn project-DNA daar wel heel vrolijk van.”

“Ik heb een zoon van twaalf die in de jeugdopleiding van Fortuna Sittard zit. Voetbal inderdaad, een topsporttraject. Dat betekent vier keer per week ’s ochtends om 8.00 uur trainen, daarna naar school en wekelijks het hele land door voor wedstrijden en trainingskampen. Enorm leuk vind ik dat. Zelf sport ik ook graag. Voetbal en tennis zijn wekelijkse bezigheden. Op een ander niveau weliswaar, maar als het gaat om drive en fanatisme dan zie ik wel raakvlakken.

Die zijn er met mijn werk overigens ook. Thuis wordt weleens gezegd dat het best wat minder mag. Ik vind van niet. Als omgevingsmanager ben je een soort van ‘publiek figuur’. Mensen mogen ons ook ’s avonds bellen – al gebeurt dat niet vaak. De zorgen zijn soms groot: mensen die een lijn over hun huis krijgen, een bedrijf dat door de aanleg van de hoogspanningsverbinding minder waard wordt, een bosperceel dat doorsneden wordt… Hoogspanningslijnen hebben een enorm groot maatschappelijk nut. Dat lees je dagelijks in de krant. Maar ze vragen ook om enorme offers.

De kwaliteit van een omgevingsmanager moet zijn dat je invoelt wat iemands belang is. Je staat in contact met iedereen die door het project geraakt wordt – of er iets van vindt – en haalt alle signalen van buiten naar binnen het project. Kunnen we rekening houden met deze belangen en hoe doen we dat dan? Soms zien we een win-winsituatie, een andere keer wordt duidelijk dat iets niet kan. Je kunt met dergelijke vraagstukken nu eenmaal niet voor alle monden koken. Ook het helder overbrengen van die boodschap hoort bij de boodschappersfunctie van de omgevingsmanager. Dat wordt je logischerwijs niet altijd in dank afgenomen.

Ik heb niet specifiek iets met hoogspanning. Wel met het publiek belang. Dat is een terugkerend element in alles wat ik tot nu toe gedaan heb. Het gaat echt ergens over. Of je het nu hebt over nieuwe woonwijken, openbaar vervoer, de waterwegen of hoogspanning. Steeds speelt de vraag: wat hebben we als samenleving nodig om mee te gaan in de vaart der volkeren? Combineer je dat met de complexiteit van meervoudige belangen – soms zelfs al intern – dan durf ik de stelling wel aan dat projecten als deze net topsport zijn.”

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.