Vliegtuigbom uit Tweede Wereldoorlog bij Reimerswaal ontmanteld

Delen via:   
04 / 07 / 2023

Even was het spannend bij het hoogspanningsstation Rilland, maar rond 10.30 uur werd het sein ‘veilig’ gegeven door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD). Vanaf dat moment was de Engelse vliegtuigbom, een 500-ponder, ontmanteld en onschadelijk. De bom werd aangetroffen tijdens veld- en bodemonderzoek dat TenneT liet uitvoeren voor de bouw van de hoogspanningsverbinding Zuid-West 380kV Oost die van Rilland naar Tilburg loopt.

De bom lag dicht op het hoogspanningsstation Rilland langs de A58 en stond op scherp. Hierdoor kon hij niet verplaatst worden. In onderling overleg besloten de twee eigenaren van het station, regionaal netwerkbeheerder Stedin en de landelijk netwerkbeheerder TenneT, samen met de gemeente en andere betrokken partijen dat de vliegtuigbom ter plaatse gedemonteerd moest worden. In de weken voorafgaand aan de ontmanteling waren er dan ook flinke voorzorgsmaatregelen genomen om het hoogspanningsstation en de omgeving te beschermen, mocht de bom onverhoopt afgaan.

De demontage gebeurde op afstand en in een beschermingsconstructie; een terp om de bom heen. De bom wordt niet tot ontploffing gebracht, maar is door de EOD meegenomen en gebruikt voor trainingsdoeleinden en verder onderzoek.

Rik Scholder, projectleider veld- en bodemonderzoeken bij TenneT: “De bom lag vlak naast het bestaande hoogspanningsstation en pal onder de hoogspanningsverbinding die nu in gebruik is. De spanning is daarom in alle vroegte van de hoogspanningsverbinding gehaald en omgeleid. Dat is uniek. Hierdoor kon de EOD veilig zijn werk doen en zou de stroomtoevoer niet abrupt onderbroken worden, mocht onverhoopt de bom toch ontploffen. Het is mooi om te zien dat weken van voorbereiding lonen. We kunnen nu weer verder met de voorbereidingen voor de bouw van de nieuwe hoogspanningsverbinding.”

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.