Virtuele atlas toont toekomstbeeld hoogspanningsstation Tilburg

Delen via:   
25 / 09 / 2020

Voor iedereen die wil weten hoe het nieuwe 380 kV hoogspanningsstation bij Tilburg er uit komt te zien, is er nu een virtuele projectatlas van het project.

De projectatlas neemt je letterlijk in vogelvlucht mee van de huidige - naar de nieuwe situatie. Het geeft een goed beeld van hoe het hoogspanningsstation er uit komt te zien en hoe de bestaande hoogspanningsverbinding  op het station wordt aangesloten. Daarnaast is het tracé van de ondergrondse 150 kV-kabel naar het nabijgelegen hoogspanningsstation Tilburg-Noord te zien op de kaart. Door de bouw van het station is het noodzakelijk om een deel van de effluentvijver van de waterzuiveringsinstallatie te verplaatsen. Dit wordt gerealiseerd in de omgeving van het station. Daarnaast vindt natuurcompensatie plaats. Zodra de plannen hiervoor gereed zijn, worden ze ook getoond in de projectatlas.

Nauwe samenwerking

Projectleider Susan van den Berg: "We werken in dit project heel nauw samen met waterschap De Dommel, gemeente Tilburg, provincie Noord-Brabant, Natuurmonumenten en waterschap Brabantse Delta. Maar we vinden het ook belangrijk om de omgeving goed te informeren en betrekken bij wat we doen. Dat doen we op verschillende manieren. Deze projectatlas is, zeker in deze coronatijd, een geweldig hulpmiddel. Via de vraag en antwoord-module kunnen bezoekers een vraag, zorg of suggestie achterlaten. Reacties worden altijd binnen enkele dagen beantwoord.”

Over het station

TenneT werkt aan een nieuw 380 kV-hoogspanningsstation ten noorden van Tilburg, op locatie Spinder. Het station voorkomt knelpunten in de energielevering voor de regio en sluit later de nieuwe 380 kV-verbinding tussen Borssele en Tilburg aan op de landelijke 380 kV-ring. Het station bevat drie transformatoren en één reserveveld voor een vierde transformator. We bouwen vier nieuwe vakwerkmasten om het station aan te sluiten op de bestaande 380 kV-verbinding. Daarnaast komt er een ondergrondse 150 kV-kabel vanaf het nieuwe station naar het bestaande 150 kV-station Tilburg-Noord. Het nieuwe station komt gedeeltelijk op de plek waar nu de effluentvijver (waterberging) van de waterzuiveringsinstallatie van Waterschap de Dommel ligt. Voordat de bouw van het station start, moet de effluentvijver worden verplaatst.
 

Heeft u een vraag dan kunt u deze hier stellen.