In de omgeving van Made onderzocht ingenieursbureau Arcadis in opdracht van TenneT water langs de hoogspanningsverbinding Rilland - Tilburg op de aanwezigheid van grote modderkruipers. TenneT wil weten waar deze kwetsbare vissoort langs dit trace aanwezig is, omdat deze beschermd is onder de wet natuurbescherming.
Arcadis onderzoekt het water op innovatieve manier, dus niet met schepnetten, maar door te testen of er grote modderkruiper DNA door het water zweeft (genaamd ‘environmental DNA’ of ‘eDNA’). Zo komt Arcadis te weten of de soort wel of niet aanwezig is. Nadat de watermonsters genomen zijn (te zien op de foto), worden deze geanalyseerd door Datura Molecular Solutions.
In totaal bemonsterde Arcadis zo’n 40 locaties in twee dagen. Dit maakt deze innovatieve monitoringmethode een stuk efficiënter en diervriendelijker voor dit soort vraagstukken dan wanneer het water op de ouderwetse manier - met schepnetten - was onderzocht. Arcadis Nederland is blij om met deze techniek een bijdrage te leveren aan zowel de bescherming van de grote modderkruiper als de realisatie van het trace.
Medewerker Arcadis neemt watermonster.
Grote Modderkruiper (foto: www.ravon.nl)